”Ar mai putea sta Halep lângă Ilie, Nadia și Gică? S-ar prăbuși o statuie!”. Răzvan Florea, bronzul olimpic al României la natație, scanează din orașul Simonei dosarul de doping al fostului număr 1 WTA: ”Tare aș vrea să iasă bine din acest caz!”. E convins că ”Hagi și-a atins nivelul maxim la Farul. Atât poate singur!” | VIDEO ȘI FOTO EXCLUSIV

”Ar mai putea sta Halep lângă Ilie, Nadia și Gică? S-ar prăbuși o statuie!”. Răzvan Florea, bronzul olimpic al României la natație, scanează din orașul Simonei dosarul de doping al fostului număr 1 WTA: ”Tare aș vrea să iasă bine din acest caz!”. E convins că ”Hagi și-a atins nivelul maxim la Farul. Atât poate singur!” | VIDEO ȘI FOTO EXCLUSIV
  • Publicat:

Singurul medaliat olimpic al României în natația masculină, Răzvan Florea, vorbește deschis despre concitadinii săi, Gheorghe Hagi și Simona Halep, emblemele sportive ale Constanței. Sporovăim sub un soare torid pe barca fostului înotător, iar poveștile de vacanță, cu rechini prinși în Florida și trasee costiere de concediu, sunt completate cu teme care ard. ”Ar mai putea sta Halep lângă Ilie, Nadia și Gică? S-ar prăbuși o statuie!”, spune Răzvan despre dosarul de doping al fostului număr 1 WTA. Și e convins apoi că ”Hagi și-a atins nivelul maxim la Farul. Atât poate singur!”. O călătorie trepidantă în a doua parte a discuției cu Răzvan Florea.

  • Ce am putut afla în primul episod al interviului pentru Prosport: Răzvan Florea despre un subiect tabu: ”De ce să ocolim adevărul? Foarte mulți sportivi nu sunt descoperiți că se dopează”. Evaluează obiectivele lui David Popovici la JO Paris 2024: ”Are șanse mai mari la 200 metri decât la 100 metri, unde e recordmen mondial”

”Iliuță, du-l pe băiat la înot, că stă toată ziua în apă!”

Răzvan, cu ce e diferită natația de azi față de perioada ta de activitate?

S-au schimbat multe. De exemplu, aveam înainte un singur antrenor care se ocupa și de pregătirea în bazin, și de sala de forță, și de medicamentație, nutriție sau refacere. Un om pentru un sportiv. Ne uităm azi la Popovici că are în jurul lui o întreagă echipă, în care fiecare știe de are de făcut.

David Popovici are o echipă stufoasă în jurul său, strategie mai puțin obișnuită în România în vremurile medaliilor lui Răzvan Florea © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Tatăl tău a fost scafandru, era ambiția lui specială să devii un bun înotător?

Întâmplarea a contribuit mai mult la destinul meu. Îmi plăcea oricum apa, tata mă lua deseori cu el la serviciu. Avea acolo un maistru care-l mai îmboldea: ”Iliuță, du-l pe băiat la înot, că stă toată ziua în apă!”. Eram și mai pufos, așa că am început treaba pe la cinci ani și jumătate. Asta mi-a prins foarte bine.

Se întâmpla uneori să mai lipsească un antrenor de la bazin, iar cu colegii din grupă mergeam pe maidan să jucăm fotbal, handbal, baschet. Mergeam apoi acasă după vreo oră și jumătate, nu înainte de a uda slipul la chiuvetă, să pară că am venit de la înot. S-a terminat cu distracția când s-au prins părinții de stratagemă”, Răzvan Florea pentru Prosport

”Ne vom lupta să calificăm la Olimpiadă ștafeta de 4×100 m liber”

La începutul lui 2023, retragerea lui Robert Glință la 25 de ani ne-a luat pe toți prin surprindere. Cum îți explici acea decizie abruptă? Tu ai spus stop abia la 30 de ani.

Mi-a părut rău. Dar vârsta performanței în natație a scăzut vertiginos. Înainte, ajungeai la maturitate pe la 23-25 de ani. Acum vezi sportivi de 20 de ani, care sunt deja campioni mondiali sau europeni. Să nu uităm că a ținut steagul sus timp de patru-cinci ani, până a apărut David Popovici. El era singurul care a mai reușit să culeagă medalii la concursuri mari. Și mai e un motiv pentru care regret retragerea lui.

Robert Glință a lăsat cu gura căscată lumea natației după ce a decis să se retragă la 25 de ani (AP Photo/Petr David Josek)

Anume?

Am un sportiv, Patrick Dinu, cu care ne punem mari speranțe în ștafeta de 4×100 metri liber. Chiar dacă multă lume nu crede în ea, nu ne-am pierdut speranța unei calificări la Olimpiada de la Paris. Cu Robi în echipă ne era mai bine, alături, evident, și de David. Mai căutam un singur om pentru grup. Acum e nevoie de încă doi. Ne vom lupta până la capăt pentru a obține baremul olimpic.

Încercăm să stabilim ștafeta de 4×100 meri liber pentru Mondialele de la Doha din februarie. Acolo se obțin primele 12 bilete pentru Olimpiadă. Ultimele patru locuri se vor decide la Europenele din luna mai, cu cei mai buni timpi în afara celor deja calificați”, Răzvan Florea pentru Prosport

Patrick Dinu e un puști atipic, iar traseul băiatului neagă teoria că nu se poate face și sport, și școală la nivel de performanță. Va studia medicina la Princeton, nu?

Lucrăm împreună de mai bine de zece ani. Eu i-am pus pluta pe apă când era un pici. Nu și-a neglijat niciodată școala, a terminat 12 clase cu rezultate foarte bune, numeroase facultăți americane s-au bătut pe semnătura lui. Își dorește să studieze medicina, a ales Princeton, una dintre cele mai bune din lume. Sper să nu dea înapoi cu înotul și să lucreze la fel de serios pe ambele componente. Sigur, e, totuși, un caz rar când un sportiv excelează și pe parte academică. Sunt tare mândru de el și de părinții lui!

”Știu prin ce-a trecut Diana Mocanu, dar cred că azi e fericită”

Diana Mocanu, copilul teribil al natației românești, un boom fantastic la Sydney 2000, de două ori aur, la 100 m și 200 m spate, dar izolată azi la Brăila. O poveste cumva tristă, de acord?

Eu văd partea cea bună și, când rostesc numele Diana Mocanu, mă duc cu gândul la marile ei performanțe. Să nu uităm, totuși, că n-a însemnat doar un boom în Australia, când era foarte tânără, la 16 ani. Avusese înainte performanțe extraordinare la Europenele de juniori, iar la un an după Sydney a obținut un aur și un argint la Mondiale. Am fost colegi la națională, știu toată povestea ei. A muncit enorm și, dacă o întrebi azi dacă e fericită, cred că ar spune ”da”.

  • 9 medalii a adunat în carieră Diana Mocanu la nivel de Euro, Mondiale și Olimpiadă: 3 aur, 4 argint și 2 bronz
Diana Mocanu lucrează ca antrenoare în Brăila, iar aparițiile ei publice sunt foarte rare

A trecut însă prin episoade vijelioase alături de antrenoarea Laura Sachelarie. Lasă urme atitudinea agresivă suportată ani de zile.

Așa se muncea atunci. Așa se clădeau performanțele. Să ne aducem aminte de gimnastică sau judo? Cred că s-a cam terminat cu aceste metode de prin anii 2000. Poate se mai practică în țări mai puțin dezvoltate. Doar cei care au trecut prin aceste experiențe știu exact ce-au pătimit. Eu mă simt fericit că n-am avut parte de astfel de momente, dar sunt convins că mulți au trăit o viață foarte grea și nici n-au ajuns la rezultatele dorite.

Mai umbli prin țară pe la diferite concursuri. Întâlnești, totuși, derapaje de acest gen?

Da, mai sunt și azi, dar nu la nivelul din urmă cu 20-30-40 de ani.

”Am prins un rechin de 100 kilograme în Florida”

Hai să deviem din zona sportivă și să ne povestești despre pasiunea ta pentru bărci și motoare!

Îmi place apa, iubesc marea, iubesc Constanța, chiar dacă multă lume nu e încântată de oraș. Viața în port mi se pare fascinantă, ador să ies la pescuit. Barcă am de prin 2007. Am început cu una mică, vai de capul ei! Mă răsturnau valurile.

Răzvan Florea e un pescar înfocat și nu ratează nicio vacanță pentru a se mai relaxa la o partidă pe apă / Sursa: aps-tomis.ro

Ți s-a întâmplat?

Nu chiar, doar că intra apă destulă. Am schimbat permanent până la cea actuală, mai solidă, cu care merg și în concediu. Am parcurs recent coasta Bulgariei cu niște prieteni. Îmi place să călătoresc pe mare. Am pățit și situații în care am rămas în larg fără motor, dar, după un telefon, vine cineva și te trage până în port. Trăiești însă ceva emoții. Esențial e să fii atent la vreme și la mare, care e tare schimbătoare.

Nu sunt adeptul poveștilor pescărești, pentru că în ziua de azi faci o poză cu telefonul și dovedești dacă e adevărat. Am prins însă un pește-spadă de vreo 70 de kilograme în Mexic și un rechin de 100 de kilograme în Florida. Trebuie să le dai însă drumul la loc în apă”, Răzvan Florea pentru Prosport

Ai fost o perioadă consilier local în Constanța, o aventură politică asezonată cu destule valuri. Cu ce ai rămas din acea experiență?

Un sportiv care se apucă de politică nu sunt întotdeauna foarte bine. Am avut însă atunci o discuție cu fostul primar Făgădău, care îmi e și azi amic, și am încerat să facem ceva pentru comunitate. N-am reușit ce mi-am propus, m-am retras după patru ani, pe care nu-i regret. Le cer însă scuze constănțenilor care se așteptau să facem mai mult pentru ei! Nu s-a putut. Timp scurt, foarte mare birocrație.

”Banii rămân, dar Simonei îi va fi greu s-o ia de la început”

Constănțeanca Simona Halep traversează o poveste fără sfârșit în dosarul dopingului. Cum se simte acest thriller chiar în orașul ei?

Îi cunosc și familia, îmi pare rău pentru ceea ce i se întâmplă. Nu e o situație roz. Pierde puncte, iese din circuit, nu ne mai gândim la bani, că ăia rămân. Dar îți poate păta întreaga carieră un verdict final nefericit. Are o vârstă, va fi greu s-o iei de la început. Tare mult mi-aș dori să iasă bine din acest caz!

Scandalul de dopaj al Simonei Halep o pune pe constănțeancă într-o postură foarte sensibilă la nivel de imagine și așezare în galeria eroilor sportului românesc

O confirmare ar dărâma definitiv o statuie, nu?

Da. Era pe aceeași treaptă cu Nadia, Ilie și Hagi. De ani buni vorbeam doar despre Halep. Dacă va fi o soluție definitivă rea pentru ea, ar mai putea sta lângă cei trei titani?

  • 11 luni au trecut de când Simona Halep a fost suspendată provizoriu după ce a fost testată pozitiv la US Open, cu roxadustat

Ai fost în acceași generație cu doi înotători legendari: Michael Phelps și Ian Thorpe. Te-ai intersectat cu oamenii ăștia la marile competiții. Cum erau?

Categoric, Phelps rămâne cel mai bun din lume all time. Am debutat amândoi la Sydney, în 2000, eu la 19 ani, el – 15 ani. Locul 5 Phelps, pe 6 – Florea, la probe diferite, evident. Dar ne-am despărțit drumurile, iar Phelps a obținut atâtea locuri întâi, încât are stabilit ever un loc în legendă. Cine ar fi crezut că poate egala recordul de șase medalii la o Olimpiadă, deținut inițial de Spitz? A făcut-o, l-a și depășit. Era însă intangibil la Olimpiade. Ne intersectam doar la bazin, la încălzire, pentru că, în rest, nici măcar nu stătea în satul olimpic. Faima era atât de mare, încât toată lumea se ținea după el. Thorpe era însă mai jovial, am schimbat și câteva vorbe. Un nume incomensurabil! Gândiți-vă că încă deține recordul mondial la 400 m liber și au trecut 20 de ani de la acel moment!

”Fotbaliștii crescuți de Hagi fac față cu greu peste hotare”

Am mers cu medaliile tot mai jos la ultimele Olimpiade. Ne mai ridicăm din groapă?

Nu mai putem atinge rezultatele din 2000 sau 2004, anii de referință postrevoluționari. De-abia ne chinuim. Dar încep să apară niște rezultate, iar pentru Paris cresc speranțele. Canotaj, tenis de masă, kaiac-canoe, înot, tir, poate mai apare vreo surpriză.

  • 45 de medalii a obținut România la JO 2000 și 2004, cele mai bune Olimpiade ale noastre după căderea comunismului: am adunat 19 aur (11+8), 11 argint (6+5) și 15 bronz (9+6)
Hagi a impresionat cu proiectul său de la Constanța pe plan intern, dar ieșirile în Europa au însemnat o colecție de eșecuri Copyright: xRazvanxPasarica/SPORTxPICTURESx,Image: 799940337, License: Rights-managed, Restrictions: Credit images as „Profimedia/ IMAGO”, Model Release: no

Hagi face o muncă apreciată la Farul, dar ușile se închid când apare Europa la orizont. Până unde mai poate ajunge cu acest proiect?

Cred că Hagi a atins nivelul maxim posibil în regim de a lucra și a investi singur. A spus că are nevoie de un imbold mai mare pentru a se bate și în Europa. Am fost pe stadion când a ieșit campion. Lucrează foarte bine, dar realitatea e că fotbaliștii din pepiniera lui fac față cu greu peste hotare. Nu uitați, de asemenea, că Gică nu beneficiază de bani publici. El centrează, el dă cu capul. Probabil că atât poate deocamdată, dar aș vrea mult să-l văd performând în cupele continentale.

Justin Gafiuc / Autor
Așezat pe baricadele jurnalismului la scurt timp după Revoluție, a început să scrie în presa prahoveană, în orașul de baștină, Ploiești, și, la 16 ani și jumătate, era deja cooptat în ”echipa Ioanițoaia”, la ”Sportul românesc”. Se întâmpla în 1991. Au urmat decenii petrecute ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
O ieșeancă a ascuns o cameră de supraveghere în dormitorul matrimonial. După ce a văzut ce se întâmpla în lipsa ei, a sunat la Poliție
O ieșeancă a ascuns o cameră de supraveghere în dormitorul matrimonial. După ce a văzut ce se întâmpla în lipsa…
Darius Olaru și Florinel Coman, 14 milioane de euro! Își ”spulberă” competiția
Darius Olaru și Florinel Coman, 14 milioane de euro! Își ”spulberă” competiția
„Tu cauți” Cristina Ciobănașu, criticată pentru mesajul postat după nunta lui Vlad Gherman cu Oana Moșneagu! Ce au observat internauții?
„Tu cauți” Cristina Ciobănașu, criticată pentru mesajul postat după nunta lui Vlad Gherman cu Oana Moșneagu! Ce au observat internauții?
Pe cine va folosi Edi Iordănescu în poartă la EURO 2024: „Cele mai mari șanse”
Pe cine va folosi Edi Iordănescu în poartă la EURO 2024: „Cele mai mari șanse”
Cum arată acum tânăra care la vârsta de 7 ani cântărea 220 kg. Ani la rând a consumat 10.000 de calorii zilnic
Cum arată acum tânăra care la vârsta de 7 ani cântărea 220 kg. Ani la rând a consumat 10.000 de…
Din ce face bani Monica Gabor în America. Irinel Columbeanu a dat-o de gol: „Nu mai are nicio afacere!”
Din ce face bani Monica Gabor în America. Irinel Columbeanu a dat-o de gol: „Nu mai are nicio afacere!”
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă: - Bade, de ce nu are coarne vaca ta?
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă: - Bade, de ce nu…
Poliţistele şpăgare de la Locală: apartamente de lux, bolizi şi vacanţe exotice, cu salarii de 5.000 de lei fiecare
Poliţistele şpăgare de la Locală: apartamente de lux, bolizi şi vacanţe exotice, cu salarii de 5.000 de lei fiecare
Care e cea mai BOGATĂ țară din lume? Cei mai mulți CRED GREȘIT
Care e cea mai BOGATĂ țară din lume? Cei mai mulți CRED GREȘIT
Ajuns falit şi la azil, Irinel Columbeanu a spus cu ce se ocupă acum fosta lui soţie! Monica Gabor a renunţat la afaceri
Ajuns falit şi la azil, Irinel Columbeanu a spus cu ce se ocupă acum fosta lui soţie! Monica Gabor a…
EXCLUSIV. A rupt contractul cu Imperiul leilor! Motivul care a dus la ruptura de PRO TV
EXCLUSIV. A rupt contractul cu Imperiul leilor! Motivul care a dus la ruptura de PRO TV
Interzis și ilegal pentru românii care stau la BLOC. Nu poți face nimic dacă vecinii nu acceptă
Interzis și ilegal pentru românii care stau la BLOC. Nu poți face nimic dacă vecinii nu acceptă
Cutremurător! Ultimele cuvinte ale Patriziei, înainte de a fi luată de ape
Cutremurător! Ultimele cuvinte ale Patriziei, înainte de a fi luată de ape
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
God of War: Ragnarok sosește pe PC. Când va fi lansat și la ce preț
God of War: Ragnarok sosește pe PC. Când va fi lansat și la ce preț
Cum pariul Moscovei pe ofensiva din Harkov s-a întors împotriva Rusiei: „Gheața a început să se topească”
Cum pariul Moscovei pe ofensiva din Harkov s-a întors împotriva Rusiei: „Gheața a început să se topească”
Norbert Maior, revenire spectaculoasă în Raliul Sardiniei din WRC
Norbert Maior, revenire spectaculoasă în Raliul Sardiniei din WRC
Se anulează amenda dacă NU semnezi procesul verbal?
Se anulează amenda dacă NU semnezi procesul verbal?
Ana Baniciu a născut! Ea și soțul ei Edy Kovacs au devenit părinți pentru prima dată
Ana Baniciu a născut! Ea și soțul ei Edy Kovacs au devenit părinți pentru prima dată
×